keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Terveystutkimukset

Me osallistuttiin Sirun kanssa Päijät-Hämeen koirankasvattajien joukkotarkkiin, ja tarkoitus oli mennä kuvattavaksi sinä lauantaina, kun Sirulla alkoi vatsatauti, joten jouduttiin sitten siirtämään tarkastusta eteenpäin. Viettelin lomaviikkoa viime viikolla, ja sopivasti saatiinkin aika sovittua heti maanantaille 1.12, ja tällä kertaa pysyttiin edellisenä iltana luista erossa. ;)
Maanantaiaamuna lähdettiin siis kohti Päijät-Hämeen Eläinlääkäriasemaa.
Siru nostettiin pöydälle ja hoitaja tuli tyrkkäämään rauhoitteen kankkuun, nostin likan takaisin lattialle ja viiden minuutin päästä typykkä posottikin jo ihan unten mailla. Kuvaavana lääkärinä meillä toimi Nurmikaren Satu.


Otetiin siis lonkkien ja kyynärien lisäksi viralliset selkäkuvatkin, ja kuvauksessa meni aikaa kolmen vartin verran, jonka mä istuskelin ja odottelin kärsimättömänä. Kuvausten loputtua koira nostettiin lattialle vällyn päälle ja se peiteltiin toisella vällyllä, ja oli kyllä ihan kanttuvei. Satu esitteli mulle kuvia ja yritti maallikkotermein selittää miltä kuvat näyttää ja mitä niistä etsitään, jotta saisin edes jonkunlaisen käsityksen kuvauksien tuloksista. Suurin osa meni ihan yli hilseen, mutta mut pysäytti lannenikamakuva, josta Satu laski löytyvän 8 nikamaa, kun normaali lukema on 7. Kuvat lähetettiin kennelliittoon lausuttavaksi luonnollisesti, ja selästä ei ole vielä lausuntoa tullut, mutta jos Satu ei erehtynyt, niin KoiraNetissä tulee näkymään LTV4. Satu sanoi että ei tiedetä mistä tuommoinen johtuu, mutta aika ajoin niitä ilmaantuu, ja yleensä kyllä koira elää ihan normaalia elämää löydöksen jälkeenkin.

Siru saatiin heräteltyä, todella tokkurassa se vielä oli, joten kannoin sen autoon ja kotiin päästyämme peittelin vällyn alle ja neiti jatkoi uniaan. Ja minä luonnollisesti kaivoin läppärin esiin ja laitoin Googlen laulamaan. Kaivoin Koiranetistä välittömästi corgien terveystulokset ja selän osalta tutkitut ja aika pian kävi ilmi että tänä vuonna selän osalta on kuvattu (vaan) 17 corgia, joista 5 on saanut tuloksen LTV4. Se on 29% kuvautetuista koirista. Toki vasta tänä vuonna corgeista on ruvettu tekemään virallisia lausuntoja selän osalta, mutta kumminkin. Kennelliitto on linjannut että LTV4 lausunnon saaneita koiria ei suositella käytettävän jalostuksessa, koska periytymismekanismia ei tunneta. Mun käsitykseni mukaan esimerkiksi corgien PEVISA:ssa selkäkuvaus ei ole pakollinen jalostukseen käytettävillä koirilla, joten voin vain kuvitella miten paljon LTV4 lausuntoja tulisi niillekin koirille, joita on tänäkin vuonna käytetty jalostukseen, mutta koska selkiä ei ole kuvattu, niin niitä saa käyttää jalostuksessa. Suomen Welsh Corgi-seuran kannanotosta en tiedä, joku sitä oli naamakirjan puolella kysynytkin ja lupasivat palata asiaan seuraavassa Corgiset-lehdessä. Tuleeko jollekulle Corgiset, onko lehdessä puhuttu aiheesta?

Eilen pamahti sähköpostiin kuitenkin tieto että lonkat ja kyynärät on jo lausuttu. Kyynärät tuli takaisin 0/0, mikä oli helpotus, ja ilmeisesti kyynärien suhteen corgeilla harvoin onkaan ongelmia. Lonkista tuli D/D, ja vaikka Satu sanoi että hänestä näytti hyvin siisteiltä corgin lonkilta, niin kyllähän se vähän järkytti. En tiedä yhtään mitä on odotettavissa tulevaisuudessa, tähän saakka ollaan kyllä selvitty ongelmitta, toki koira on vasta 3,5 vuotias, mutta tein samantien päätöksen että agilitya me ei enää edes mietitä harrastuksena. Olin soimaamassa jo itteäni siitä että aloitettiin Sirun kanssa agility niin nuorella iällä ja ollaan aika aktiivisesti treenattu, toki ihan höntsämielessä, mutta eihän siitä sais kun pahan mielen itelleen. Lonkat on mitä on, ei sille enää mitään mahda, ja niiden kanssa on elettävä.

Pitää ruveta ihan tosissaan miettimään mitä tuolle koiralle syöttää ja lisäravinteita sun muita, jotta selvitään ongelmitta ja ennenkaikkea koira kivuitta mahdollisimman pitkään. Koiran ehdoilla mennään. Jos jollain on vinkkejä tai suosituksia tai kokemuksia niin saa huudella kommenttiboksiin, vertaistuki on erittäin suotavaa!

Nyt me lähdetään lenkille kurkkimaan löytyykö Villähteeltä tonttuja, ja sit aiotaan ottaa kuvan mukaisesti.
Palailen linjoille viimeistään kun saadaan selästä lausunnot :)

2 kommenttia:

  1. Ei hätää caralla on kaks ylimääräistä nikamaa ja kaks kylkiluuta puuttuu toiselta puolelta ja ja ja ja.. :-D kunhan pysyy täys päisenä ja terveenä ni pää asia!
    Ite näinkin lyhyessä ajassa huomannut tuon Osteomax-K valmisteen olleen hyväksi, suosittelen. Purkki lifessä maksaa noin 14eur

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tärkeintä on että pää pysyy kasassa, ja ruvetaan välttämään kaikenlaista tarpeetonta hyppimistä ja muuta tommoista.. Pitää varmaan asentaa pinnat meidän sängyn ympärille ettei koira pääse hyppäämään sinne keskellä yötä :D Pitääkin käydä hakemassa purkki, kiitos! :)

      Poista

kommentit otetaan riemuhaukuin vastaan!